Metoda 1
Jak rozpalić piec na ekogroszek? – palnik gazowy
Potrzebne będą:
palnik – tania wersja 10-20zł
kartusz – jedna sztuka 3-5zł
drewno rozpałkowe – za darmo lub kilkadziesiąt złotych w zależności od ilości
W kopczyku robimy wgłębienie. Włączamy palnik i kierujemy ogień w jedno miejsce. Węgiel potrzebuje sporo czasu, aby się dobrze rozpalić.
Warto dołożyć kawałek suchego drewna. Wzmocni ogień i utrzyma go przez dłuższy czas. Rozpalanie przebiegnie znacznie szybciej. Gdy ogień będzie intensywny, włączamy niewielki nadmuch, a po kilku minutach, uruchamiamy piec.
Metoda 2
Jak rozpalić piec na ekogroszek? – rozpałka + pellet
Potrzebne będą:
podpałka biała (kostka) – 3-4zł
pellet – od 13zł za worek 15kg
Robimy wgłębienie w kopczyku i do środka wkładamy 2-3 kostki rozpałki. Zasypujemy dwiema garściami pelletu tak, aby nie zakryć całkowicie białej kostki. Podpalamy. Rozpałka pali się mocnym płomieniem, który zapala pellet. Ten z kolei przenosi ogień na węgiel. Na początku ustawiamy niewielki nadmuch. Ogień powinien zająć całe palenisko. Następnie zwiększamy dopływ powietrza.
Metoda 3
Jak rozpalić piec na ekogroszek? – denaturat
Potrzebne będą:
denaturat – od 3zł za 0,5l
drewno rozpałkowe – za darmo lub kilkadziesiąt złotych w zależności od ilości
Na węglu układamy grubsze kawałki suchego drewna. Do słoiczka wlewamy niewielką ilość denaturatu. Polewamy po drewnie i możliwie szybko podpalamy. Palący się denaturat przeniesie ogień na drewno, a następnie na węgiel. Po kilku minutach uruchamiamy słaby nawiew.
Uwaga!
Denaturat to substancja łatwopalna.
Denaturat wydziela opary, które przy stężeniu mogą wybuchnąć.
Piec rozpalać można tylko, gdy jest zimny.
Rozpalanie denaturatem nie jest zalecane przez producentów.
Używaj tylko niewielkiej ilości denaturatu.
Rozpalanie kotła substancjami łatwopalnymi jest niebezpieczne.