Podstawowe czyszczenie kotła zajmuje ok. 15-20 min i zgodnie z zaleceniami producenta należy je wykonać nie rzadziej niż raz na tydzień. Ilość zanieczyszczeń zależy głównie od jakości spalanego ekogroszku. Dodatkowo co pewien czas należy wyczyścić czopuch wraz z czujnikiem temperatury spalin oraz kanał napowietrzania retorty. Jest to dodatkowe 10 min pracy. Od tego też zaczniemy.
Przygotowanie
Do pracy potrzebne Ci będą narzędzia w postaci: pogrzebacza, wyciora, zgarniacza i łopatki do popiołu. Są one na wyposażeniu pieca. Możesz je oczywiście dokupić. Przyda Ci się (wręcz jest niezbędna) mała zmiotka, latarka. Polecam też skorzystać z maski przeciwpyłowej i grubych rękawiczek. Możesz użyć też odpowiedniego odkurzacza, ale ten sposób tutaj pomijam.
Przy samym czyszczeniu kotła wystarczy, że piec będzie w trybie podtrzymywania ognia. Najlepiej, aby w tym stanie był od dłuższego czasu. Nie polecam czyścić pieca podczas pracy. Przy usuwaniu zanieczyszczeń z czopucha i kanałów napowietrzania retorty proponuje całkowicie go wyłączyć. Dzięki temu unikniesz dymu w kotłowni i gorącego żaru spadającego na ręce. Ustaw kocioł na tryb ręczny lub otwórz pokrywę zasobnika.
Opróżnij też popielnik. Sadzy będzie sporo i lepiej, aby nie wysypała się na podłogę po otwarciu drzwiczek.
{gallery}blog/blog/czyszczenie-kotla/przygotowanie{/gallery}
Czyszczenie czopucha
Z tyłu pieca znajduje się wyczystka czopucha. Odkręć śruby i zdejmij drzwiczki. U góry widać czujnik temperatury spalin. Wyczyść go zmiotką. Przepustnicę spalin ustaw na maksymalnie otwartą tak, aby móc wymieść, jak najwięcej sadzy. Zanieczyszczenia przesuwaj w głąb pieca. Później usuniesz je zgarniaczem. Na koniec zamknij otwór.
{gallery}blog/blog/czyszczenie-kotla/czyszczenie-czopucha{/gallery}
Czyszczenie kanału napowietrzania retorty
Z popielnika usuń popiół. Na spodzie retorty znajduje się dykiel przykręcony śrubką. Odkręć ją (klucz 13). Jeśli dykiel się nie zsunie, to możesz uderzyć go delikatnie młotkiem. Usuń popiół i wyczyść wnętrze.
{gallery}blog/blog/czyszczenie-kotla/retorta{/gallery}
Czyszczenie właściwe kotła
Na początku, przy użyciu pogrzebacza, wyjmij turbulatory spalin. Uwaga! Mogą być gorące. Dynamiczne potrząsanie powinno usunąć większość sadzy. Następnie przy pomocy zgarniacza popychaj popiół tak, aby spadł na niższy poziom pieca. Usuń sadzę ze ścianek. W głębi pieca zobaczysz też wcześniej wymieciony popiół z czopucha. Boki pieca łatwiej jest szczotkować wyciorem, a same drzwiczki i ich okolice zmiotką. Gdy cały popiół zostanie usunięty, włóż oczyszczone turbulatory spalin, zamknij drzwiczki i przejdź niżej.
{gallery}blog/blog/czyszczenie-kotla/czyszczenie-kotla-1{/gallery}
Kolejny pozom jest znacznie łatwiejszy do czyszczenia. Postępujemy jak poprzednio. Usuwamy sadzę i popychamy niżej. Tutaj do czyszczenia najlepiej użyć zmiotki. Pamiętaj, aby wszystkie czynności wykonywać możliwie delikatnie. Piec wyłożony jest ceramicznymi panelami, które są podatne na uszkodzenia.
Na koniec otwórz drzwiczki paleniskowe. Przy pomocy pogrzebacza usuń popiół z deflektora spalin. Resztę omieć zmiotką.
Teraz otwórz popielnik. Sadzę przesyp łopatką do wiaderka. Jak pewnie zauważyłeś, z popielnika wyjąłem szufladę. Nie jest ona zbyt praktyczna. Wszystko się wysypuje.
Zamknij wszystkie drzwiczki i pokrywę zasobnika. Wyłącz tryb pracy ręcznej.
{gallery}blog/blog/czyszczenie-kotla/czyszczenie-kotla-2{/gallery}
PS
Co się stanie, gdy zaniechasz czyszczenia?
Spanie wydajność pieca. Będzie zużywał więcej węgla, generując koszty. Z czasem może dojść od całkowitego zatkania czopucha, piec zacznie dymić poprzez drzwiczki i bez solidnego czyszczenia dalsze użytkowanie nie będzie możliwe.
Piec: Sas Efekt 14kW