Ekogroszek to jeden z kilku możliwych paliw, które są dostępne na polski rynku. Aby wykazać zalety i wady na początku należy określić, do czego zostanie porównany. Poniższe podpunkty mają zastosowanie przy wymianie starego pieca węglowego na nowoczesny z ekogroszkiem.
Plusy
- Wygoda – ekogroszek dosypujemy raz na kilka dni. Piec sam podaje węgiel w odpowiednich ilościach i „kontroluje” spalanie.
- Stała temperatura – nowoczesne piece są wyposażone w PID, czyli regulator, który utrzymuje zadaną temperaturę w domu. Dodatkowo często spotkamy się z dodatkowymi funkcjami np. z możliwością ustawienia innej temperatury w dzień i nocy lub zdalnego ustawienia na wybrane godziny, dni.
- Możliwość wyboru – ekogroszek sprzedaje się głównie w workach. To pozwala wybrać dostawcę nawet z drugiego końca Polski, a jeśli nie spełni oczekiwań zmienić na innego.
- Dofinansowanie – wymiana starego pieca często jest dotowana. Sprawdź w urzędzie miasta/gminy.
- Ciepła woda latem – piec można ustawić jedynie na podgrzewanie wody w bojlerze. Koszt będzie niewielki, a obsługa pieca ograniczona do minimum.
- Ekologia – mniejsza zawartość siarki, wydajne spalanie, automatyzacja to wszystko sprawia, że emisja szkodliwych substancji jest znacznie ograniczona. Dym ledwo zauważalny.
- Łatwiejszy wyładunek i składowanie – worki jest łatwiej przenosić, zajmują mniej miejsca, łatwiej jest też zachować czystość.
- Rozpalanie – praca pieca ma charakter ciągły, czyli raz rozpalony piec może pracować wiele tygodni, a nawet miesięcy.
- Waga – jeśli kupimy ekogroszek w workach możemy łatwo sprawdzić wagę.
- Zaoszczędzony czas – mniej rozpalania, mniej przykładania
Minusy
- Duży koszt zakupu i instalacji pieca – sam piec do wydatek od kilku do kilkunastu tysięcy złotych
- Wyższa cena – koszt ekogroszku luzem są nieco wyższe niż ceny zwykłego węgla. Dodatkowo cena wzrośnie, gdy zamówimy ekogroszek workowany.
- Brak możliwości stosowania innego opału – w piecu zasypowym często stosuje się palenie węglem tylko w czasie zimy. Przez pozostałe, cieplejsze miesiące jako opał stosuje się tańsze drewno.
- Skomplikowane ustawienia – piec na ekogroszek 5 klasy wymaga dostosowania ustawień pieca, aby spalanie było optymalne. Warto poradzić się kogoś, kto ma doświadczenie i odpowiednią wiedzę.
- Konieczność częstego czyszczenia pieca – raz na tydzień należy wyczyścić piec. Czynność ta trwa ok. 15-20 min. Nie jest zbyt skomplikowana. Jej zaniechanie powoduje spadek wydajności spalania, a w dłuższym okresie może doprowadzić do zablokowania sadzą wlotu do komina.
- Tylko dobry ekogroszek – spieki, mokry węgiel, kamienie to cechy charakterystyczne dla złej jakości produktu. Nowoczesny piec wymaga jakościowo dobrego paliwa.
- Ruchome elementy mechaniczne – niektóre elementy (np. ślimak podający węgiel) są bardziej podatne na uszkodzenia.