fbpx
katalog, ceny, testy, analizy, promocje

Wszystko zaczyna się od jakości ekogroszku!

Na początku należy wspomnieć o jakości ekogroszku, która ma niewątpliwy wpływ na efektywność. Jeśli wybierzesz ten o najkorzystniejszych parametrach, będziesz pewny, że nie spala się za szybko, a równocześnie jest wysokoenergetyczny. Będzie także precyzyjnie wyselekcjonowany i pozbawiony kamieni, które niepotrzebnie zalegałyby w komorze pieca. 

Dla efektywnego działania instalacji grzewczej istotny jest także fakt, że wysokojakościowy ekogroszek generuje niewielkie ilości popiołu. Dzięki temu nie będziesz musiał czyścić pieca ze zbyt dużą częstotliwością, co zaoszczędzi Twój czas i wpłynie na sprawniejsze funkcjonowanie jednostki grzewczej.

Piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym Pereko Q-Per.

Pożądanymi parametrami ekogroszku, które wpływają na jego jakość, są:

  • granulacja od 5 do 25 mm,
  • wysoka wartość opałowa (do 29 MJ/kg),
  • spiekalność – od 0 do 20 RI,
  • zawartość popiołu – wartość max. 10 proc.,
  • zawartość siarki – wartość max. 1 proc.,
  • poziom wilgotności – max. do 10 proc., 
  • wysoka zawartość substancji lotnych (wydzielane i ulatniane w procesie spalania).

Dostosuj też ekogroszek do panującej pory roku. Jesienią lepiej sprawdzi się węgiel o niższej wartości opałowej. Zimą zamień go na ten o wysokiej wartości. 

Jak poprawnie ustawić piec na ekogroszek, aby pracował efektywnie?

Mimo że istnieją różne rodzaje pieców na ekogroszek, to jednak parametry ich podstawowych ustawień powinny mieć określone wartości:

  • czas pracy podajnika w trybie pracy – 5-15 sekund,
  • czas przerwy podajnika w trybie pracy – 55-65 sekund,
  • temperatura, w której załącza się pompa – 42 st.,
  • obroty wentylatora w trybie pracy – 30 proc.,
  • obroty wentylatora w trybie podtrzymania – 43 proc.,
  • różnica między temperaturą zadaną a załączaną – od 2 do 4 st. C,
  • wyprzedzenie i opóźnienie wentylatora w trybie podtrzymania – 10 sekund.

Piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym Pereko Q-Per.
Fot. Nowoczesny kocioł na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym Pereko Q-PER 5 Klasy / Źródło: https://swatt.pl/pl/445-kotly-co 

 

 

Dodatkowym parametrem jest czas, w którym podajnik pracuje w trybie podtrzymania podajnika – wynosi on 20 minut. Aby jednostka grzewcza nie pracowała we wzmożonym trybie, który mógłby być spowodowany wychłodzeniem niespalonego paliwa, zaleca się, aby przestój podajnika i dmuchawy nie był dłuższy niż 20 minut. 

 

Najbardziej istotne, jeśli chodzi o efektywność pieca na ekogroszek, będą jednak trzy wartości:

1. Pierwsza odnosi się do czasu podawania. Zazwyczaj powinno to być 10 sekund. Nie należy drastycznie zmniejszać tego czasu – wpływa to na słabszą moc pieca. To z kolei uniemożliwia uzyskanie optymalnej temperatury.

2. Czas podtrzymania powinien wynosić 65 sekund, pamiętając jednocześnie o dostosowaniu go do czasu podawania. Możesz próbować delikatnie zmienić czas, aby wpłynąć na większą wydajność.

3. Efektywna praca pieca zależy także od ustawienia optymalnego czasu nadmuchu, który powinien wynosić 45-55%. Zbyt niski nadmuch to przyczyna niedostatecznego spalania ekogroszku. Powoduje także pozostawanie w popielniku niedopalonego, posklejanego węgla. Zbyt wysoki podmuch powietrza wpłynie na podwyższenie poziomu zużycia ekogroszku, nie zwiększając tym samym temperatury w pomieszczeniach. 

Porównaj powyższe parametry z ustawionymi wartościami na Twoim piecu i w razie sporych odchyleń postaraj się je zmienić. Wpłynie to na bardziej ekonomiczne wykorzystanie instalacji.  

Przeczytaj też: pellet czy ekogroszek - co wybrać?


Jak poprawnie użytkować piec na ekogroszek?

Aby piec na ekogroszek pracował efektywnie, musi być regularnie czyszczony. To, co możesz zrobić samodzielnie to wyczyścić kocioł, wszelkie kanały termiczne oraz te powietrzne, znajdujące się w retorcie. Sprawdź, czy na ściankach wewnątrz paleniska i kielicha retorty nie osadził się żaden popiół, ani resztki niespalonego ekogroszku. 

Zweryfikuj także, w jakiej kondycji jest podajnik i czy ślimak działa poprawnie. Szczególnie zwróć uwagę, czy nie jest wypalony lub uszkodzony. Jak każda maszyna, także piec niszczy lub uszkadza się mechanicznie, więc warto przeprowadzać co jakiś czas kontrolę jego stanu. W przypadku jakichkolwiek uszkodzeń należy wezwać serwis. 

Artykuł przygotowany przy współpracy z https://bio-ogrzewanie.pl/

Fot. Tytułowa źródło: Harmony, Adobe Stock Studio

Artykuł sponsorowany